Column: Gij zult niet middelen

Delen op LinkedIn

In aanloop naar NCBOR (nationaal congres beheer openbare ruimte) is er een discussie gaande over benchmarken in de openbare ruimte. Een van de deelsessie gaat hier over, er wordt gekeken naar de resultaten van de eerste benchmark van de G4-gemeenten.

Wat ons een doorn in het oog is, is het middelen van de resultaten en dan met name het geven van cijfers. In de CROW publicatie 323 is het indikken van meetgegevens beschreven. Hierbij wordt gekeken naar de 90% regel, dus waar de grens tussen 10 en 11% wordt bereikt, wordt er van uitgegaan dat dit het toonaangevende niveau is. Deze is niet erg praktisch. Stel dat er ‘gemiddeld’ een C-niveau gescoord wordt dan kan dat ontstaan door: 11% C / 19 % B en 70% A. Dit C-niveau kan ook zijn ontstaan door : 9% D, 61% C en 30% B.

Deze percentages leveren dus totaal verschillende beelden, leg dit maar eens uit aan jou wethouder.

Mijn advies: blijf de verschillende percentages goed in beeld brengen en leg uit wat er gebeurt en waarom en wat de verschillen zijn ten opzichte van een vorige periode.

De kracht van onze beeldsystematiek zit in juiste informatie en dit goed te gebruiken op 3 werkniveaus: controle van de uitvoering (bestek) + bijstelling van de uitvoering + verantwoording van het gevoerde beleid.

Delen op LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.